VRAGEN WAARVAN JE NIET WIST DAT
JE ZE HAD - BEANTWOORD

Veelgestelde of niet gestelde vragen dus

Onderverdeeld in de thema’s die je inmiddels van mij gewend bent. Denk ik.

Algemeen

Ik werk in ieder geval van dinsdag tot en met zaterdag, zondag en maandag zijn mijn vrije dagen. 

De beste manieren zijn: Via de contactformulieren op de website of via whatsapp.

Ik ben een recht doorzeee, luchtig mens die houd van grapjes en dat voel je terug als ik je fotografeer. beelden die ik maak vertellen vaak een verhaal en leggen een dierbaar moment in de tijd vast. Ik ben over het algemeen geen fotograaf waarbij iedereen glimlachend naar de camera kijkt. Mijn foto’s zijn kleur en contrastrijk, som met een knipoog, soms kunstig maar vooral in het moment en zoals het op dat moment is.

16 jaar waarvan alweer 10 jaar bruiloften.  

Ja, dat kan. Ik stuur voor shoots en bruiloften altijd een aanbetaling (die van het totaal afgaat) daarna kun je in één, twee of drie delen betalen. Nadat de volledige betaling ontvangen is, stuur ik jullie gewoon de foto’s. No problemo!

‘Ik hou er van om op de foto te gaan’. Zei niemand..ooit. haha! Laten we wel wezen ik ken het, wees gerust Ik werk heel natuurlijk en relaxed, ik vraag bijvoorbeeld nooit iemand statig te gaan staan en te lachen naar de camera. Ik help je mee tijdens de shoot door opdrachtjes te geven, zodat je lekker in beweging blijft, je mag met elkaar bezig zijn. Ik neem je niet urenlang mee voor een shoot, dat is simpelweg niet nodig. Ik ga altijd voor de echte, authentieke momenten tussen mensen. en voor de echte we willen niet poseren bestaat er natuurlijk de heerlijke Day in the life reportage

Ik fotografeerde al jaren, toen ik bedacht wellicht is het leuk om in het bezit te zijn van een heus certificaat voor het werk wat ik doe en tada die heb ik behaald!

Trouwen

Ja, dat kan. Ik stuur voor shoots en bruiloften altijd een aanbetaling (die van het totaal afgaat) daarna kun je in één, twee of drie delen betalen. Nadat de volledige betaling ontvangen is, stuur ik jullie gewoon de foto’s. No problemo!

Als ik ziek ben op jullie trouwdag  stuur ik een berichtje is een backup systeem (spoedapp) met een poel van trouwfotografen. Dus als ik onverwacht niet aanwezig kan zijn, gooi ik een berichtje in de spoedapp voor vervanging. Mocht het al eerder bekend zijn dat ik niet kan komen dan vraag ik in mij eerste netwerk mijn collega’s naar hun beschikbaarheid.

Altijd een grote zorg, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ik heb een boel favoriete foto’s die gemaakt zijn in natte, winderige omstandigheden. Ik kan je uit ervaring vertellen dat mijn bruiden en gommen het 100% niets kan schelen op de dag zelf. Het maakt simpelweg gewoon niet zoveel meer uit, want yay trouwen! Om er tijdens slecht weer op uit te gaan heb je maar 10 minuten pauze in de regen nodig. Oh en ik heb een paraplu voor jullie, zo’n mooie doorzichtige en een regenjas voor mijzelf en om een beetje stress te besparen, doe je gewoon lekker rubberen laarzen aan plus een droge plek is zo gevonden je trouwlocatie zelf of denk aan een prieeltje, een mooie tunnel, een b&b. Tja of gewoon foto’s in de regen because why not 😉 

Yep zeker, kan dat! Dit valt bij mij gewoon onder een fotoshoot 😀

Ik gebruik professioneel apparatuur van camera, lenzen tot flitsers en ik heb altijd backups mee voor als er technisch iets fout gaan met mijn apparatuur.

Voor de luch kan ik natuurlijk prima een broodje meenemen. Ik heb het erg druk overdag en heb daardoor niet altijd de tijd om even rustig te eten dus als ik tot na het diner blijf, dan zou ik zeggen jullie regelen mijn avondeten 😀 Dit hoeft natuurlijk geen luxe diner te zijn he

Nou bij mij is dat een uurtje en soms nog eens een kwartiertje als we de zonsondergang mee willen pakken ’s avonds. Langer heb ik niet nodig om een hoop mooie foto’s van jullie te maken 

Jullie krijgen van mij altijd een 20×20 mini album met  16 pagnia’s. jullie kunnen tot na het ontvangen van jullie foto’s kiezen om dit mini album in te wisselen en te upgraden naar een luxe trouwalbum. 

Ik werk met een aanbetaling, zodra die voldaan is ben ik officieel jullie fotograaf.  

Ik werk niet met vaste aantallen, ik maak foto’s van alles wat ik interessant, grappig, ontroerend en mooi vind. 

Zodra ik alle foto’s geselecteerd en bewerkt heb ontvangen jullie van mij een mailtje naar een ’tijdelijke’  privé download galerij. in deze galerij kunnen jullie al jullie foto’s downloaden.

Meestal wel maar ik heb ook wel eens meelopers mee (dit zijn collega’s die eens een keer bij mij willen meekijken, hoe ik werk). Ook heb ik wel eens een secondshooter mee of jullie hebben een videograaf erbij gekozen.

De vraag de vragen, en het antwoord daarop kan heel erg verschillen. De meesten gaan voor een uurtje klaar maken tot aan een uurtje of anderhalf uur feest, maar je kunt  vooral ook uitgaan van wat jullie graag op de foto willen hebben. Welke dingen het belangrijkst zijn voor jullie.

Yes! dat kan zeker, ik noem voor het gemak deze shoot gewoon een loveshoot. 

Weekenddagen zijn schaars, boek daarom een half jaar tot jaar van tevoren. Vooral in de zomermaanden zullen de weekenden het snelst vol zijn.


Liefde, zwangerschap, baby & gezin

Oké, je hebt al bedacht wat je gaat aantrekken, wat verder? Jouw voorbereidingen zijn afhankelijk van een soort fotoshoot. Als het een fotoshoot zonder kinderen is, is het iets makkelijker, omdat meestal met een extra flesje water en tussendoortje kom je al heel eind. Maar als het een fotoshoot met kinderen of dieren is, dan moet je iets grotere voorbereidingen treffen 😉. Bereid je kids altijd lekker voor op mijn komst, je hoeft verder geen eisen aan ze te stellen. Het gaat er vooral om dat ze weten dat ik kom om foto’s van ze te maken, en dat ik d’r zin aan heb!.

Wat is het handig om in de tas te doen, die je meeneemt?

Hier is de lijst met ideetjes voor gezinnen met jonge kinderen:
lievelingsknuffel van je kind/ kinderen, drinken, tussendoortje, wat lekkers, een stukje fruit, schone luier, billen doekjes, doekkies, schoon T-shirt, speen, flesje, lievelingsspeelgoed, een boekje. Je hoeft natuurlijk niet alles mee te nemen, jullie kennen jullie kind zelf het beste ;). Laat alvast los dat je kind stil moet zitten, en moet lachen. dit hoeft namelijk niet hehehe.

Én het lijstje voor gezinnen met oudere kinderen: Tieners; Bereid ze voor, en ga wat doen wat ze leuk vinden. Ik zal ze vertellen wat we verder gaan doen en wat ik mooi vind op foto’s maar ik zal ook hun vragen wat ze juist wel leuk vinden of juist niet. Voor de rest laat ik veel gebeuren en geef ik ze aanwijzingen en kijk ik hoe ze er op reageren 😉


Nog een klein lijstje voor paarden:
Zorg dat ze lekker schoon zijn. Neem wat lekkers mee ze en kies voor je paard of je de manen los of geknot wilt hebben, ik heb een fotohalster en een paraplu 😛

Laagjes, patronen en verschillende texturen helpen allemaal om kleding bij elkaar te laten passen zonder dat iedereen het zelfde aan heeft. Draag wat je gewoon ook zou dragen. Zo zorg je ervoor dat het lekker comfortabel is (uiteraard mag je ook lekker uitpakken met nieuwe outfits 🙂 ) The key is: als iedereen zich er top[ in voelt, dan zie je er ook top uit. Ik raad grote logo’s en prints wel af, hou het tijdloos. en stuur desnoods mij een aantal foto’s met jullie keuzes. Hieronder een aantal kleuren opties die het altijd heel goed doen.

Fotograferen betekent letterlijk: schrijven met licht. Om een foto te kunnen maken, heb je dus licht nodig. Er bestaan heel veel soorten licht, met als hoofdcategorieën kunstlicht en natuurlijk licht. Onder kunstlicht vallen alle vormen van licht die kunstmatig worden opgewekt (denk aan alle soorten lampen, vuur, enz.) Ik werk tijdens fotoshoots vrijwel altijd met natuurlijk licht: het licht van de zon. En hoewel het allemaal vanuit één bron komt, bepalen de omstandigheden de sfeer voor de foto.

Ik hoor je denken, oh lekker in de zomer midden op de dag, mooie blauwe lucht en dan boek je mij en drop ik jullie ergens in de schaduw hahaha! In de zomer is het licht superfel, met harde schaduwen. Doe mij maar lekker bewolkt veel zachter en mooier licht. Ik zeg altijd in de zomer, in de ochtend of in de avond en als het bewolkt is kan het de hele dag.

Dus hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe harder het licht is en hoe lager hij staat, hoe zachter het licht zal zijn. Dat maakt ook dat in de zomer het licht om 12.00 veel harder is dan in de winter op hetzelfde tijdstip.

…en dan is er nog het gouden uur is de periode na zonsopkomst of voor zonsondergang, als de zon net boven de horizon staat. Als er in deze periode geen wolken voor de zon zitten, dan krijg je de gouden of rode gloed in je foto’s. Met of zonder wolken is het licht dan veel zachter en dat maakt een foto heel sfeervol

Ergens tussen de 30 en 36  werken, de meesten kiezen voor 32,33 en 34 weken.

Als je je kleine echt als een grumpy op de foto wilt hebben is het beste om dit in de eerste maand na hun geboorte te doen maar ook hier geldt,  plan de fotoshoot op het moment dat je er zelf ook aan toe bent dan hou je er de leukste herinnering aan over 😀

De beste plek is een plek waar jullie blij van worden, en dat kan natuurlijk overal zijn. 

We kunnen naar een natuurgebied, een park, naar het strand of het bos, we kunnen de binnenstad in of bij een meer aan de slag

of

We doen een shooot bij jullie thuis, als jullie gek zijn op jullie huis/thuis zou ik dit zeker aanraden/. Niet alleen ben je op een vertrouwde en geliefde plek maar jullie huisdieren komen ook op de foto.

Jullie krijgen een mix van beide, ik weet bijna altijd al wanneer ik de foto maak wat het zal gaan worden.

Ik fotografeer in elk weertype behalve storm en hoosbuien hehehe, dus als dat voorkomt zullen we de shoot verplaatsen.

Zodra jullie mij willen boeken, stuur ik een aanbetaling via de mail. Zodra deze voldaan is staat onze afspraak in mijn agenda. bij het ontvangen van de preview stuur ik de tweede factuur en zodra deze voldaan is en alle foto’s klaar zijn ontvangen jullie van mij een mail naar jullie galerij.

Na de shoot ontvangen jullie van mij een preview en de tweede factuur. binnen 4-6 weken stuur ik jullie een link naar jullie download galerij waar jullie alle foto’s uit kunnen downloaden. Sla ze veilig op!

Day in the life

Dat is een familie reportage, een beeldverslag, over een gewone dag in je leven of een gewone dag in je leven. In Amerika wordt het Day In The Life (DITL) genoemd en eigenlijk is het dat ook. Gewoon een dag in je leven of een gewone dag in je leven.

Je gezin vastleggen zoals het is. Met alle liefde, emoties, grapjes en rituelen die jullie hebben. Maar ook het verdriet, de ruzies, en de irritaties die er op een dag kunnen zijn.

Het belangrijkste van een Day in the Life reportage is dat iedereen zich fijn voelt, en dat iedereen gewoon lekker zijn gang gaat. Eerlijk na een uur heeft niemand meer in de gaten dat ik er met mijn camera bij ben.

Eigenlijk heel simpel, de dagelijkse dingen, al die dingen die door de jaren heen steeds dierbaarder worden om naar terug te kijken. Kijk de telefoon foto’s en selfies die heb je natuurlijk in de pocket maar heb je ook de foto’s van de dikke tranen omdat je kleine meid haar jas niet wilt aandoen want van regen word je niet heel nat? of dat je haar tanden poetst? Heb je een foto van je zoon die stiekem in het putje van de tuin plast als je niet kijkt? Of dat je samen een boekje leest voor het slapen gaan? Dát soort momenten dus. Ik kan zo nog wel even doorgaan, want alles kan en is helemaal prima.

Maak niks uit! Ik kom voor jullie zoals jullie zijn op de plek die van jullie is waar de herinneringen gemaakt worden.

Je hoeft niets speciaals te plannen, maar het mag welk. Soms kom ik op een eerste verjaardag of op vakantie langs. sommigen kiezen voor een normale doordweekse of weekenddag zodat ik de dagelijkse routine kan vastleggen. 

Jullie kunnen zelf kiezen hoeveel uren en op welk moment van de dag ik langs kom, als tip geef ik mee:  sochtends tot de lunch of vanaf het avondeten tot het slapen gaan te kiezen. Maar its up to you!


Ik snap je twijfel helemaal!  Ik denk dit heel vaak over mijzelf. Ik word wakker poets mijn tanden, knuffel de hond, ontbijt en ga wandelen. dan ga op pad, maak foto’s of zit ik op kantoor. Ga ik fietsen of naar mijn paard, misschien nog even een boodschapje halen. Dingdong, bezoek!

Ik heb gemerkt dat het vaak de allerkleinste momenten zijn die deze reportages waardevol maken. die momentjes vallen jullie misschien niet meer zo op, ze zijn gewoon geworden maar mij vallen ze wel op 😉 

Het is absoluut even wennen, iemand op bezoek zo voelt het eerder. en zo mag het ook voelen, maar ik kan je verzekeren dat je al snel niet meer door hebt dat ik foto’s maak.

Tijdens de reportage hoeft niemand te poseren en iedereen mag zichzelf zijn. Ideaal voor de kinderen, en alle mensen eigenlijk die niet van poseren houden. De meeste willen oprechte, echte foto’s gewoon zoals het is zodat ze daar naar terug kunnen kijken zodra de tijd vervlogen is. Je weet wel de tijd gaat snel, veel te snel.

Geeft niet, je went aan mij. Ik ben aardig, dat beloof ik.

Zodra jullie mij willen boeken, stuur ik een aanbetaling via de mail. Zodra deze voldaan is staat onze afspraak in mijn agenda. bij het ontvangen van de preview stuur ik de tweede factuur en zodra deze voldaan is en alle foto’s klaar zijn ontvangen jullie van mij een mail naar jullie galerij.

Creatieve ondernemers

Bij mij betekent dat, dat ik jou, je persoonlijkheid, je passie en onderdelen van je werk vastleg. Die onderdelen variëren van detail foto’s, portretfoto’s tot werkfoto’s.

Wellicht heb je werkkleding, draaag dit  maar ook andere kleding die je persoonlijkheid en daarmee je werk naar voren brengt werkt! 

Ik stuur altijd een vragenlijst door en daarop kunnen we brainstormen over je ideeën (die volgorde is met enige regelmaat andersom en dat is ook prima)

Zodra jullie mij willen boeken, stuur ik een aanbetaling via de mail. Zodra deze voldaan is staat onze afspraak in mijn agenda. bij het ontvangen van de preview stuur ik de tweede factuur en zodra deze voldaan is en alle foto’s klaar zijn ontvangen jullie van mij een mail naar jullie galerij.

Dit kan zijn op een locatie naar keuze, mijn voorkeur gaar uit naar de plek waar je werkt of waar je product of werk hoort.

Maak een shotlist. Absolute tip, maak een lijstje met dingen die je graag vastgelegd ziet. Zo kan je alles lekker makkelijk afvinken!