Vragen beantwoord, Fotoshoots
Wat is lifestyle fotografie?
Zoals jullie weten ben ik zowel lifestyle als documentaire fotograaf. Over documentaire gezins- en trouwfotografie heb ik blogs geschreven maar nu zal Ik jullie dan ook meer vertellen over lifestyle fotografie (ik noem ze gewoon shoots trouwens) Want weet je het fotograferen van gezinnen en baby’s in een studio, Je weet wel, op een kleedje met zo’n schattig mutsje? Dat is niet wat ik doe. Verre van zelfs.
Het doel van fotograferen vanuit de lifestyle visie is dat je mensen fotografeert zoals ze zijn. Geen statische of geposeerde beelden, maar ‘in between’ momenten waarbij de interactie en connectie tussen mensen goed op beeld komt. Maar houdt dit nou in dat je als fotograaf helemaal geen aanwijzingen geeft? Nou, niet helemaal.

Mijn rol tijdens een shoot?
Tijdens een shoot gaat het vooral om de interactie tussen de aanwezige personen. Tijdens een sessie ligt hier dan ook de focus op en vraag ik families verschillende dingen te doen waarbij deze interactie naar voren komt en waarbij je een ruime variatie aan beeld krijg. De fotoshoots vinden eigenlijk altijd plaats bij mensen thuis of op locatie.
Voordat ik aan een fotoshoot begin denk ik vaak aan het gevoel dat ik wil dat naar voren komt in beeld. In het geval van een newborn fotoshoot gaat het vaak om intimiteit en het pure van een pasgeboren baby’tje. De focus ligt dan vooral op veel knuffelen, mama en papa samen met hun kleine kindje op bed of op de bank. Samen met broertjes en zusjes. Daarnaast maak ik altijd een ruime variatie aan beelden zoals bijvoorbeeld een aantal losse portretten van het kindje zelf, close ups van die kleine voetjes en handjes, foto’s van kaartjes of kleertjes, maar ook broertjes en zusjes komen aan bod.
De keuzes die we hier gezamenlijk in maken zijn afhankelijk van de behoeften van het kind en jullie als ouders. Tijdens de sessie zal ik ook regelmatig aanwijzingen geven aan jullie als ouders eventuele overige familieleden. Bijvoorbeeld om even een extra knuffel te geven, lekker neussie neussie etc etc.

Voor wie is een lifestyleshoot?
Voor stellen die de liefde willen vieren, voor gezinnetjes met kinderen, of een kindje op komst. Voor mensen die een keer alleen op de foto willen en voor hen die honden en/of paarden hebben.

Wat trekken we aan?
Hoewel met kleding voor mij een shoot echt niet val of staat heeft het zeker invloed. Draag je een zwierige zomerjurk of juist een dik wollen vest? Hoewel de meeste mensen de voorkeur geven aan zomerkleding op foto’s, kan winterkleding juist ook een hele knusse warme sfeer geven aan foto’s. Het allerbelangrijkst is dat je iets aantrekt waar je je goed in voelt – dat is namelijk echt te zien aan de foto’s! Kies dus kleding die goed past, en waar jij je mooi in voelt, tuurlijk is het leuk om voor een fotoshoot uit te pakken en net even dat beetje extra te doen (bijvoorbeeld een mooi nieuw jurkje, professionele visagie, of een pak voor de mannen), maar als dat niet iets is wat bij jou past, is dat ook prima! Draag liever geen hele fijne blokjes of lijnpatroontjes en weet dat als je zwart gekleed gaat, dat geen probleem is maar wel details wegvallen, zoals bijvoorbeeld je mooie zwangere buik ;). Voor de rest you-do-you. Twijfel je? Stuur lekker je setjes door via whatsapp en dan kijk ik gewoon even mee.
Plus hierbij wat kleurencombi’s die top werken:

Hoe bereid je je voor op een shoot?
Oké, je hebt al bedacht wat je gaat aantrekken, wat verder? Jouw voorbereidingen zijn afhankelijk van een soort fotoshoot. Als het een fotoshoot zonder kinderen is, is het iets makkelijker, omdat meestal met een extra flesje water en tussendoortje kom je al heel eind. Maar als het een fotoshoot met kinderen of dieren is, dan moet je iets grotere voorbereidingen treffen 😉. Bereid je kids altijd lekker voor op mijn komst, je hoeft verder geen eisen aan ze te stellen. Het gaat er vooral om dat ze weten dat ik kom om foto’s van ze te maken, en dat ik d’r zin aan heb!.
Wat is het handig om in de tas te doen, die je meeneemt?
Hier is de lijst met ideetjes voor gezinnen met jonge kinderen:
lievelingsknuffel van je kind/ kinderen, drinken, tussendoortje, wat lekkers, een stukje fruit, schone luier, billen doekjes, doekkies, schoon T-shirt, speen, flesje, lievelingsspeelgoed, een boekje. Je hoeft natuurlijk niet alles mee te nemen, jullie kennen jullie kind zelf het beste ;). Laat alvast los dat je kind stil moet zitten, en moet lachen. dit hoeft namelijk niet hehehe.
Én het lijstje voor gezinnen met oudere kinderen: Tieners; Bereid ze voor, en ga wat doen wat ze leuk vinden. Ik zal ze vertellen wat we verder gaan doen en wat ik mooi vind op foto’s maar ik zal ook hun vragen wat ze juist wel leuk vinden of juist niet. Voor de rest laat ik veel gebeuren en geef ik ze aanwijzingen en kijk ik hoe ze er op reageren 😉
Nog een klein lijstje voor paarden:
Zorg dat ze lekker schoon zijn. Neem wat lekkers mee ze en kies voor je paard of je de manen los of geknot wilt hebben, ik heb een fotohalster en een paraplu 😛

Invloed van het licht.
Fotograferen betekent letterlijk: schrijven met licht. Om een foto te kunnen maken, heb je dus licht nodig. Er bestaan heel veel soorten licht, met als hoofdcategorieën kunstlicht en natuurlijk licht. Onder kunstlicht vallen alle vormen van licht die kunstmatig worden opgewekt (denk aan alle soorten lampen, vuur, enz.) Ik werk tijdens fotoshoots vrijwel altijd met natuurlijk licht: het licht van de zon. En hoewel het allemaal vanuit één bron komt, bepalen de omstandigheden de sfeer voor de foto.
Ik hoor je denken, oh lekker in de zomer midden op de dag, mooie blauwe lucht en dan boek je mij en drop ik jullie ergens in de schaduw hahaha! In de zomer is het licht superfel, met harde schaduwen. Doe mij maar lekker bewolkt veel zachter en mooier licht. Ik zeg altijd in de zomer, in de ochtend of in de avond en als het bewolkt is kan het de hele dag.
Dus hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe harder het licht is en hoe lager hij staat, hoe zachter het licht zal zijn. Dat maakt ook dat in de zomer het licht om 12.00 veel harder is dan in de winter op hetzelfde tijdstip.
…en dan is er nog het gouden uur is de periode na zonsopkomst of voor zonsondergang, als de zon net boven de horizon staat. Als er in deze periode geen wolken voor de zon zitten, dan krijg je de gouden of rode gloed in je foto’s. Met of zonder wolken is het licht dan veel zachter en dat maakt een foto heel sfeervol

Welke periode kiezen we?
Kenmerken per maand
Hier onder staan per maand de kenmerken genoemd. Als eerste noem ik de tijden voor zonsopkomst- en ondergang en de beste tijd om te fotograferen. We wonen in Nederland en de tijden verschillen dus behoorlijk per maand. In de zomer is de zonsopkomst heel vroeg, voor veel mensen té vroeg:) Ook is de zonsondergang laat, voor veel gezinnen met kinderen té laat. Toch blijkt in de praktijk vaak dat kinderen dit prima volhouden, als je er de rest van de dag rekening mee houdt.
Tot slot noem ik ook nog bijzonderheden. Mocht je een specifieke sfeer in gedachten hebben voor je fotoshoot, dan kan dat belangrijk zijn.
Januari/februari
Zonsopkomst op 1 januari: 8.40 uur (1 februari 8.15 uur) / Zonsondergang op 1 januari: 16.40 uur (1 februari 17.25 uur)
Beste tijd voor een fotoshoot: tussen 09.30 uur en 15.00 uur op een open locatie of midden op de dag in een bos.
Kenmerken:
- Kans op sneeuw
- Het kan erg donker zijn, zoek daarom vooral naar een open locatie (bijv. een heide)
- Geen blad aan de bomen (oplossing: dennenbomen, water of riet)
- Het licht in de winter is altijd erg mooi zacht
- Heerlijk in laagjes gekleed


Maart
Zonsopkomst op 1 maart: 7.15 uur (en na klok verzetten rond 7.10 uur) / Zonsondergang op 1 maart: 18.15 uur (en na klok verzetten 20.00 uur)
Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 9.00 uur of 16.00 uur (na verzetten van de klok 17.30/18.00 uur)
Kenmerken:
- Wisselvallig weer: het kan sneeuwen en het kan prachtig lenteweer zijn
- De eerste bloesem verschijnt aan de bomen
- Het avondlicht is waanzinnig

April
Zonsopkomst op 1 april: 7.10 uur / Zonsondergang op 1 april: 20.10 uur
Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 8.30 uur of 18.30 uur
Kenmerken:
- Bloesembomen (afhankelijk van het weer!)
- Het blad komt weer aan bomen

Mei
Zonsopkomst op 1 mei: 6.05 uur / Zonsondergang op 1 mei: 21.00 uur
Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 8.00 uur of 19.00 uur
Kenmerken:
- Bloesembomen (afhankelijk van het weer!)
- Bomen vol in het blad
- Wilde bloemenvelden (margrieten, klaprozen, korenbloemen, enz.)
- Opletten met muggen: Als je bij water gaat fotograferen, deet meenemen.

Juni
Zonsopkomst op 1 juni: 5.25 uur / Zonsondergang op 1 juni: 21.45 uur
Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 7.30 uur of 20.00 uur
Kenmerken:
- Bomen vol in het blad
- Het kan heel mooi weer zijn of juist regenen
- Wilde bloemenvelden (margrieten, klaprozen, korenbloemen, enz.)
- Opletten met muggen: Als je bij water gaat fotograferen, deet meenemen.

Juli
Zonsopkomst op 1 juli: 5.25 uur / Zonsondergang op 1 juli: 21.55 uur
Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 7.30 uur of 20.00 uur
Kenmerken:
- Bomen vol in het blad
- Het kan heel warm worden overdag
- het licht overdag is fel en hard.
- Opletten met muggen: Als je bij water gaat fotograferen, deet meenemen.
- Tekenspray mee!

Augustus
Zonsopkomst op 1 augustus: 6.00 uur / Zonsondergang op 1 augustus: 21.20 uur
Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 8.00 uur of 18.45 uur
Kenmerken:
- Bomen vol in het blad
- De avonden zijn erg mooi en de ochtenden ook
- Heide in bloei tweede helft augustus (als het niet te droog is geweest)
- Opletten met muggen: Als je bij water gaat fotograferen, deet meenemen.

September
Zonsopkomst op 1 september: 6.50 uur / Zonsondergang op 1 september: 20.20 uur
Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 9.00 uur of 18.00 uur
Kenmerken:
- Bomen vol in het blad
- Shoots kunnen vaak de hele dag wel ingepland worden
- Heide in bloei eerste helft september

Oktober
Zonsopkomst op 1 oktober: 7.35 uur (en na klok verzetten rond 7.30 uur) / Zonsondergang op 1 oktober: 19.10 uur (en na klok verzetten rond 17.10 uur)
Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 9.30 uur uur of 17.00 uur (na verzetten klok 15.00 uur)
Kenmerken:
- Herfstkleuren in het bos vanaf half/eind oktober
- Zonnige herfstdagen betekend nog altijd drassig bos hahaha

November
Zonsopkomst op 1 november: 7.30 uur / Zonsondergang op 1 november: 17.10 uur
Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 10.00 uur of 15.00 uur
Kenmerken:
- Herfstkleuren in het bos de eerste helft van november
- De winter komt eraan
- Overal komen juist de aarde tinten naar voren
- Het licht zit tussen vrij donker en zacht
- Op zonnige dagen is het licht minder fel dan in de zomer

December
Zonsopkomst op 1 december: 8.20 uur / Zonsondergang op 1 december: 16.30 uur
Beste tijd voor een fotoshoot: Tussen 10.00 uur of 15.00 uur
- je hebt kans op de mooie witte ochtendvorst
- Heerlijk in laagjes kleden
- Dé periode van warme choco
- De aarde tinten zijn naar voren gekomen en de naaldbomen donkergroen
- Het licht zit tussen vrij donker en prachtig zacht (mooie open gebieden zijn top!)

Zo plan je een relaxte bruiloft
Een bruiloft plannen hoeft niet te gaan over je houden aan veel regels, maar vooral aan je kunnen vasthouden aan je eigen gevoel met een paar belangrijke speerpunten, je weet wel het ‘ja’ woord hehe. Nu heb ik heel veel verschillende bruiloften mogen vastleggen en kan ik jullie een klein beetje op weg helpen, met keuzes, ideeën en planning
Laten we beginnen bij het begin
Én dat is natuurlijk jullie trouwdatum kiezen en een locatie! Daarna kan je je voorgenomen huwelijk doorgeven aan de gemeente waarin je gaat trouwen en jullie gastenlijst bepalen ál deze dingen bepaald zijn dan kunnen jullie, jullie gasten op de hoogte brengen van jullie trouwdag.
Kies de juiste fotograaf
Kies een fotograaf uit terwijl je twee belangrijke dingen in je hoofd houd: Je wilt iemand waarvan je de foto’s te gek vind en iemand waarmee je kan lachen (iemand die je graag om je heen hebt). Bekijk websites, brochures, galerijen. Zie je jezelf in de foto’s die de fotograaf maakt, laten ze lachen, vind je ze mooi, pakken ze je aandacht, then its a win! Kijk ook naar wat er bij foto’s staat, op info pagina’s, in reacties en reviews. Hoe klinkt de fotograaf als je de website leest. Kan je je er in vinden? Vertrouw je instinct! Maak een afspraak, en kijk of het klikt.. en als het dan klinkt, zal een deel van je ongemak zo verdwijnen want je hebt er helemaal zin aan om dat gezellige mens met die camera’s in je comfort zone toe te laten. YAY.
Kies de juiste fotografiestijl
Er zijn zooooo veel stijlen. traditioneel, klassiek, artistiek, fine art, lifestyle, documentair, etcetc. Als je bang bent je ongemakkelijk te voelen op je trouwdag sluit dan de eerste vier alvast uit. Dit zijn de stijlen waarbij je gevraagd word op een bepaalde manier te poseren. Degene die overblijven zijn lifestyle(semi-geposeerd, waarbij ook oog is voor echte momenten) en documentair (ongeposeerd volledige focus op echte momenten). Perfect voor als je cameraschuw bent, je word niet voor 1 foto in bochten gewrongen, je word vastgelegd terwijl je geniet met de mensen om je heen.
‘T beste van twee werelden (bij mij)
Hoezo? Nou simpel, naar wens leg ik jullie bruiloft volledig documentair vast, én het is standaard een combinatie tussen lifestyle en documentair. Perfect om jullie verhaal zo volledig en uniek mogelijk te vertellen. Want natuurlijk zijn jullie het middelpunt en de rode draad in de reportage maar om jullie heen gebeurd zoveel, dingen die jullie niet meekrijgen en een documentaire fotograaf ziet dit.
PERSOONLIJKE BRUILOFT
Ik wil jullie daar graag bij helpen, want ik kom op veel bruiloften en zie heel veel verschillende dingen en heb daar over ook een mening en die deel die graag. Graag moedig ik jullie aan om zelf na te denken en lijstjes alleen te gebruiken ter controle of jullie overal aan hebben gedacht maar niet als verplichtingen.
Regel 1: kijk niet naar anderen, want alle leuke en originele ideeën zitten al in je hoofd.
Pak een papiertje en schrijf lekker op waarvan jullie genieten. Geen zin in een kletsreceptie? Gewoon schrappen. Zin in hollandse spelletjes, doen! In plaats van een korte lunch een uitgebreide high tea of picknick? Gewoon
doen! Juist groot fan van uitbundig dineren. doen! Geen zin in groepsfoto’s, gewoon laten. Het is jullie bruiloft, dus jullie bepalen wat er die dag gebeurt
Maak je ceremonie persoonlijk
door bijvoorbeeld een geliefd persoon te laten spreken (babs voor een dag). Wie word jullie bloemen mens? wie doet jullie ringen? hebben jullie wel ringen of toch liever niet eigenlijk. Geloftes tijdens de ceremonie of liever samen? Ringen onder de stoelen geplakt, verassingsringdrager! Waar word en jullie blij van?
Hou elkaar lekker vast tijdens de ceremonie, kijk elkaar eens aan.
bonus(foto)tip: weglopen met bellen (blad)confetti of dik applaus is perfect, stop halverwege om elkaar een zoen te geven.
Ga iets ondernemen
Doe iets wat je laat lachen, wat je leuk vind, wat je altijd al eens wilde doen. Naar de kermis of de mac op je trouwdag, gewoon doen. Borreltijd? Ga zaklopen, koekhappen, blikgooien spijkerpoepen en ringwerpen én mega jenga-en tijdens de borrel. Sluit een stoelendans, spijkerbroekhangen en twister niet uit, veel te leuk. Ga op pad met je trouwauto, motor of bakfiets gewoon omdat je er zin aan het. Huur een oude bus om met z’n allen een tourtje te doen. Er is meer: Een photobooth is altijd een knaller, live muziek tijdens de borrel een vette dj ‘s avonds, maar ook live painters, karikaturisten en goochelaars. Dansworkshop als openingsdans of een openingsdans met z’n twee en iedereen langzaamaan de dansvloer opsleuren Ik word alweer helemaal enthousiast van al deze leuke bezigheden hahaha
Serveer je lievelingseten
Geen taart fan? lekker niet doen. Gek op stamppot met een gehakbal waarom niet! uitgebreid dineren? Go for it! Jullie snappen hem, doen wat je wilt 😉
DE ‘STANDAARD’ DAGPLANNING
Dit is een basis planning, om je een idee te geven van hoe het eruit kan zien. Begin vooral met het kiezen van jullie veremonie tijdstip en plan daar lekker omheen.
9.00 Voorbereidingen
11.00 De eerste ontmoeting
12.00 Fotoreportage + lunch (voor onderweg/picknick)
14.00 Ceremonie
15.00 Taart + borreltijd & groepsfoto’s (als jullie dit willen natuurlijk)
18.00 Diner
19.30 Opfrissen/momentje met z’n tweeën
(kerkdienst na het diner en voor het feest aan)
20.00/21.00 Feest
Hou bij het plannen van je trouwdag rekening met eventuele reistijden. Het mooie aan een bruiloft is dat jullie je er niet eens aan hoeven te houden, oké op een puntje na dan de ceremonie. Voor de rest kunnen jullie helemaal zelf bepalen hoe jullie de dag indelen.
HOEVEEL TIJD KOST HET ONGEVEER?
De voorbereidingen- Bruid: 2 uur, bruidegom: half uur
Het is algemeen bekend dat vrouwen iets meer tijd nodig hebben dan mannen. En dat is helemaal niet erg! Inclusief haar, visagie en het aantrekken van de jurk is de bruid ongeveer 2 uur bezig, ten opzichte van een half uur van de bruidegom.
De eerste ontmoeting – Kwartier tot een half uur
Spannend! Het eerste moment dat jullie elkaar gaan zien. Daar wil je natuurlijk even tijd voor uittrekken.
De fotoshoot – 45 minuten tot 1 uur
Om ontspannen deze foto’s te maken is het belangrijk dat jullie voldoende tijd inplannen. Deze schatting is exclusief reistijd .Ook een hele mooie toevoeging (als jullie dat willen): plan tussen het diner en het feest/kerkdienst 10 minuutjes in voor een extra mini-fotoshoot tijdens het gouden uurtje. Even met z’n tweeën weg met een prachtige ondergaande zon
De ceremonie – 3 kwartier tot 1,5 uur
De ene ceremonie duurt langer dan de andere. Een ceremonie voor de wet duurt ongeveer drie kwartier. Wanneer jullie ook voor de kerk trouwen, komen jullie al gauw op anderhalf tot twee uur.
De borrel – 3 kwartier tot anderhalf uur
Met jullie daggasten proosten op een
mooie dag, een lekker stukje taart erbij en
alle felicitaties in ontvangst nemen.
De groepsfoto’s (indien gewenst) +- 3/4 minuten per foto
Ik vraag mijn bruidsparen om vooraf een lijst met maximaal 10 samenstellingen te maken. Het aantal groepjes is niet de max die ik vastleg maar een tip, Ik raad ook zeker aan om gewoon mij gewoon lekker aan te tikken voor een foto, because why not
Diner – 2 tot 2,5 uur
Na zo’n drukke dag is het natuurlijk
heerlijk om gezellig te tafelen met jullie daggasten en alle gebeurtenissen van de dag door te spreken. Het ligt een beetje aan wat voor soort diner jullie kiezen, maar over het algemeen zal dit zo’n 2 tot 2,5 uur duren.
FEEST! – Tot in de vroege uurtjes
Dit is een beetje afhankelijk van de locatiekeuze. De ene locatie gaat door tot 1, de ander tot 2. Als jullie kiezen om jullie bruiloft thuis te vieren, dan kunnen jullie het zelfs zo laat maken als jullie zelf willen. Misschien hebben jullie wel helemaal geen feest erna maar lekker om t kamvuurtje zitten in de achtertuin
SHOOT SAMEN
Voor de shoot samen met z’n twee hou ik veelal 45 minuten tot een uur aan , het mag ook langer duren of korten worden net wat bij jullie wensen past. willen jullie op verschillende locaties. Hou je van silhouetten, reflecties en doorkijkjes dan heb ik meer tijd voor een shoot nodig dan wanneer jullie graag een paar knusse foto’s samen op één plek willen.
GROEPSFOTO’S
Bedenk of je groepsfoto’s wilt, of je ze achter elkaar aan wilt in de receptie tijd of een aantal verdeeld over de dag. Er zijn veel die geen groepsfoto’s willen of hun gasten vertellen ze de mij kunnen aantikken voor een foto (lekker interactief en spontaan)!
Lijstje
Ga je voorgroepsfoto’s achter elkaar aan maak dan een lijstje, mensen die slecht ter been zijn en kinderen gaan vaak eerst, met zo’n lijstje kan je het lekker slim inplannen wie op welk moment en met wie op de foto gaart. Geef dit lijstje ook aan je ceremoniemeester zodat die iedereen kan aansturen. Maak je lijstje niet te lang hou liever tien groepjes aan.
Voorbeeldlijstje:
Karen & RP + Opa’s en Oma’s
Karen & RP + Gezinnen (beide kanten)
Karen + Ouders (RP aansluiten)
RP + Ouders (Karen aansluiten)
Karen + broers/zussen
RP + broers/zussen
Maak groepsfoto’s op meerdere momenten
Meestal worden groepsfoto’s na de ceremonie ingepland als iedereen net een drankje op heeft en z’n stukje taart in de maag heeft. Het is dan nog licht en je hebt genoeg tijd maar ik zie ook vaak dat familiefoto’s na de firstlook worden gedaan en dat er tijdens het klaarmaken met vriendinnen een groepsfoto gemaakt wordt. Ook tijdens het feest Is er ruimte voor kleinere groepsfoto’s. Je kan het dus ook loslaten en je gasten vertellen dat ze de fotograaf mogen aantikken: ‘Hé karen wil je een foto van ons maken’ 😀
Afleiding
Laten we beginnen met bewegen, jezelf zijn en gezellig doen is top! Ik heb zo mijn trucjes voor spontane foto’s: van naar elkaar kijken, benen optillen, iemand de lucht in gooien (die is aan jullie haha), knuffelen, wijzen tot champagne biertjes mee. Hoe spontaan ze uiteindelijk worden hangt af van mijn trucjes, of jullie durven te bewegen hahaha en of je niet te veel groepjes in een keer achter elkaar aan op de foto wilt hebben maar natuurlijk ook locatie toelaat. Samen kunnen we hele leuke spontane foto’s gaan maken!
TIPS VAN BRUIDSPAREN
Plan tijd met z’n tweetjes in
Natuurlijk is het jullie dag en zijn jullie veel samen, maar dan wel vaak met mensen om jullie heen. Knijp er dan ook gewoon even samen tussenuit, even knuffelen, samen kletsen, opfrissen, paar foto’s samen maken. Wij kozen er bijvoorbeeld voor om op onze trouwdag samen een rondje te toeren in onze trouwauto.
Plan je dag niet te vol
De tijd vliegt namelijk! Alles tot in de minuut ingepland hebben, vraag om problemen. Er is altijd wel iets wat niet helemaal volgens plan gaat, en wat korter of langer duurt dan verwacht. Dat is waar ik van hou en is dus helemaal niet erg! Maar zorg er wel voor dat je die ruimte om uit te lopen gewoon lekker hebt. Dit hoeft geen uur te zijn natuurlijk maar net die 5 a 10 minuten doet wonderen!
Kies een ceremoniemeester die je snapt.
De één regelt het met veel liefde zelf, de ander huurt een weddingplanner in zodat ze alles lekker los kunnen laten maar de meesten kiezen ervoor om een beste vriend of vriendin hiervoor te vragen. Degene die je vraagt is een heleboel aan het regelen op jullie trouwdag, dus iemand die dat echt leuk vind en kan is wel zo fijn voor als je het uit handen wilt geven.

ENJOY THE DAY!
Vragen beantwoord, Day in the life
Misschien heb je de term “day in the life”, “Gezinsdocumentaire fotografie” of “Gezinsreportage” gehoord en ben je geïntrigeerd, maar weet je niet echt wat het is. Vandaag ga ik wat van jullie vragen beantwoorden die mij het meest worden gesteld zijn.

Wat is documentaire gezinsfotografie?
Gezinsdocumentairefotografie (of gezinsreportages zoals ik ze noem) is een manier van fotograferen waarbij een fotograaf een documentaire benadering gebruikt bij het. “Een documentaire benadering” betekent simpelweg dat een fotograaf helemaal niet ingrijpt tijden het fotograferen. Er zijn geen poserende, regisserende aanwijzingen die je vertellen wat je moet dragen of waar je moet staan. De fotograaf documenteert je gezin terwijl je je leven leidt.
Omdat documentaire gezinsfotografie een benadering is kun je grote verschillen in stijl zien tussen de ene documentairefotograaf en de andere. De stijl van een fotograaf wordt sterk beïnvloed door wie ze zijn als mens en hun kijk op het leven. Persoonlijk ben ik een een observeerder, grapjas en laidback/rustig persoon met een sterke voorliefde voor de dingen die niet gezegd worden, die tussen momentjes waarvan je niet wist hoe speciaal ze zijn – dit blijkt uit mijn fotografie. Ik hou ervan om de stillere, subtielere momenten te fotograferen en ik ben dol op het documenteren van meerdere generaties.
Je hebt dan misschien ook wel de term lifestylefotografie gehoord. Dit is geen documentaire fotografie, al kan Lifestyle-fotografie (ik noem ze gewoon fotosessies trouwens) er soms ook uitzien als documentaire fotografie, omdat de momenten die vastgelegd worden er openhartig en ongedwongen uitzien, maar lifestyle-sessies worden geregisseerd door de fotograaf, meestal door middel van aanwijzingen en opdrachtjes. Lifestyle-fotografen adviseren over het algemeen hun klanten ook over wat ze aan kunnen doen en over de fotolocatie.

Wie is het meest geschikt voor een Gezinsreportage?
Iedereen die bewust is van het feit dat hun kids snel opgroeien, of dat hun ouders ouder worden. Voor iedereen die van hun leven houdt en dit wil vasthouden. Voor iedereen die het niet kan schelen wat andere mensen denken. Voor iedereen die van avonturen houdt. Voor iedereen die graag terug wil kijken naar oude foto’s en de gekkigheid en het plezier van hun familie wil zien in plaats van geposeerde foto’s.
Voor iedereen die elk klein detail van een mijlpaalgebeurtenis wil hebben, zodat ze zich kunnen herinneren hoe die dag voelde. Voor iedereen die elk klein detail van een heel gewone dag wil hebben, zodat ze zich kunnen herinneren hoe het voelde om kleine of grotere kinderen thuis te hebben, of hoe het was om opa en oma in erbij te hebben en voor al die kids niet stil kunnen zitten voor een foto, is een documentairesessie een goede keuze. Stilzitten is niet nodig – alle foto’s worden op het moment gemaakt.

Wie is NIET geschikt voor Gezinsreportage?
Als je het leuk vindt om je gezin voor een dag perfect aan te kleding en op elkaar af te stemmen en daarbij de perfecte locatie al bedacht hebt, ben je waarschijnlijk meer geschikt voor een (lifestyle-)fotosessie. Als je het moeilijk vindt om los te laten, dan is een gezinsreportage misschien niet iets voor jou.

Wat als de foto’s gênant of kwetsbaar zijn? Wat als mijn kind een driftbui krijgt?
Waarheidsgetrouw: Ja, sommige foto’s kunnen gênant of kwetsbaar zijn – simpelweg omdat het leven beschamend en kwetsbaar is. Maar vergeet niet Ik kom zonder oordeel naar je toe. Wees gerust Ik ben er echt niet ook om foto’s te maken die je een slecht gevoel geven. Ik ben er juist om je te laten hoe geweldig je leven is in alle kleine momenten en details die je soms mist als je er zelf middenin zit. Als er een driftbui is, zal ik die waarschijnlijk fotograferen – niet vanwege de schokfactor, maar omdat het beste deel van een driftbui achteraf is, wanneer ze met krokodillen tranen, een dikke knuffel willen. Ook zouden het blikken zijn die ik zou willen onthouden. Ik beloof je deze foto’s zullen je keer op keer laten zien hoe speciaal je gezin is en hoe geliefd jullie zijn. Loslaten en vertrouwen!

Ons huis is donker en rommelig, kun je daar echt fatsoenlijke foto’s maken? Ik wil niet echt dat m’n zooi vereeuwigd wordt.
First things First – ja, meestal vind ik lichtinval van ramen die genoeg natuurlijk licht binnenlaten om zo ook in donkere huizen foto’s te maken. Camera’s zijn tegenwoordig best wel, heeel goed! Wat rotzooi betreft – als dat je echt stoort, dan mag je best wat verstoppen onder je bed hoor, maar eerlijk gezegd vertelt een leefbaar huis een mooi verhaal over de gezin die er woont (ik zeg altijd beetje opruimen kan prima, maar we hoeven niet te doen alsof de schoonouders langskomen haha). Die “zooi” kan achteraf nog wel een heel interessant zijn en zo veelzeggend! Het is een verhaal op zich! Oh en niet geheel onbelangrijk, mij maakt het allemaal niets uit 😉 dat weet je!

Wat moeten we doen tijdens onze reportage? Moeten we activiteiten plannen?
Nou ja en nee. Bedenk wat je gezin graag samen doet, en doe die gingen. ‘T hoeft niets groots of ingewikkelds te zijn. Tijdens de vakantie, dagje weg, bbqén, spelletjes, wandelen – Check dit blog voor meer ideeën.
Als jij en je gezin voor open staan, dan houd ik er ook van om volledig normale dagen in thuis te fotograferen, zonder dat er iets speciaals is gepland. Verschillende mensen in verschillende kamers, die hun eigen ding doen en hier en daar samenkomen – gewoon de routine documenteren.
Beide kunnen net zo bijzonder zijn. Wat je ook kiest – probeer niet te veel in onze tijd samen te proppen. Gewoon ontspannen en meegaan met de stroom.

Waarom zijn gezinsreportage zo lang? Ik weet niet zeker of mijn kinderen het volhouden.
Het kost altijd wat tijd voor iedereen om te ontspannen en naar die speciale plek te gaan waarbij je de camera negeert. Dat is een reden, en om op die speciale momenten te komen moet ik simpelweg wat tijd met jullie doorbrengen.
Wat dat volhouden betreft. Jullie hoeven geen 3 uur, 6 uur of 8 uur, of hoe lang we ook samen mogen zijn, te poseren voor de camera. Je hangt gewoon rond met je gezin. Ik ben daar toevallig ook, met een camera. Als iemand een pauze nodig heeft en naar een andere kamer moet gaan, een telefoontje moet plegen of zelfs een dutje moet doen – dat is helemaal prima!

We zijn zenuwachtig omdat we zoveel tijd met een vreemde doorbrengen.
Ik ben aardig, dat beloof ik.

Hoe weet je wat je moet fotograferen?
Ik voel me aangetrokken tot verbindingen, subtiele uitingen van liefde. Ik ben gefascineerd door de ontdekkingswilskracht van kinderen en ik hou van hun onhandigheid en ernst die tieners hebben. Ik hou van geheime blikken als je denkt dat niemand anders kijkt. Ik kan niet echt uitleggen hoe ik weet wat ik moet fotograferen – het enige dat ik kan zeggen is dat het teruggaat naar de eerste vraag hierboven, toen ik het had over de stijl van de fotograaf en hoe deze een weerspiegeling is van die persoon. Ik ben een gevoelsmens en ik ben opmerkzaam – al die kwaliteiten leiden me instinctief naar welke momenten en details ik moet fotograferen.

Hoe zorg je ervoor dat kinderen de camera negeren?
Het duurt meestal maar 10 of 15 minuten voordat ze vergeten dat ik foto’s maak. Als een kind echt volhardend is, leg ik de camera gewoon even neer 😀

Wat zijn je favoriete activiteiten om te fotograferen? Welke activiteiten werken niet zo goed?
Oh god, sommige favorieten zijn kamperen, met dieren bezig zijn, fruit plukken, bbqen, in de achtertuin hangen en spelen, boodschappen doen, de bus nemen, vissen en gewoon thuis rondhangen!
Naar een drukke speeltuinen gaan is niet ideaal (het is moeilijk om andere kinderen niet op de foto’s te krijgen) en bordspellen die uren kunnen duren (allemaal dezelfde foto’s :P)

Wat kost dat?
Mijn prijzen zijn vergelijkbaar met collega’s die dezelfde ervaring, niveau en certificatie hebben. De prijzen staan gewoon op de site :D. Ik bied ook betalingsplannen aan, zo kun je in delen betalen of maandelijks een klein bedrag om zo toe te werken naar je jaarlijkse gezinsreportage van meer uren of vakantiedagen.