Vragen beantwoord, Fotoshoots

Wat is lifestyle fotografie?

Zoals jullie weten ben ik zowel lifestyle als documentaire fotograaf. Over documentaire gezins- en trouwfotografie heb ik blogs geschreven maar nu zal Ik jullie dan ook meer vertellen over lifestyle fotografie (ik noem ze gewoon shoots trouwens) Want weet je het fotograferen van gezinnen en baby’s in een studio, Je weet wel, op een kleedje met zo’n schattig mutsje? Dat is niet wat ik doe. Verre van zelfs.

Het doel van fotograferen vanuit de lifestyle visie is dat je mensen fotografeert zoals ze zijn. Geen statische of geposeerde beelden, maar ‘in between’ momenten waarbij de interactie en connectie tussen mensen goed op beeld komt. Maar houdt dit nou in dat je als fotograaf helemaal geen aanwijzingen geeft? Nou, niet helemaal.

Mijn rol tijdens een shoot?

Tijdens een shoot gaat het vooral om de interactie tussen de aanwezige personen. Tijdens een sessie ligt hier dan ook de focus op en vraag ik families verschillende dingen te doen waarbij deze interactie naar voren komt en waarbij je een ruime variatie aan beeld krijg. De fotoshoots vinden eigenlijk altijd plaats bij mensen thuis of op locatie.

Voordat ik aan een fotoshoot begin denk ik vaak aan het gevoel dat ik wil dat naar voren komt in beeld. In het geval van een newborn fotoshoot gaat het vaak om intimiteit en het pure van een pasgeboren baby’tje. De focus ligt dan vooral op veel knuffelen, mama en papa samen met hun kleine kindje op bed of op de bank. Samen met broertjes en zusjes. Daarnaast maak ik altijd een ruime variatie aan beelden zoals bijvoorbeeld een aantal losse portretten van het kindje zelf, close ups van die kleine voetjes en handjes, foto’s van kaartjes of kleertjes, maar ook broertjes en zusjes komen aan bod.

De keuzes die we hier gezamenlijk in maken zijn afhankelijk van de behoeften van het kind en jullie als ouders. Tijdens de sessie zal ik ook regelmatig aanwijzingen geven aan jullie als ouders eventuele overige familieleden. Bijvoorbeeld om even een extra knuffel te geven, lekker neussie neussie etc etc.

Voor wie is een lifestyleshoot?

Voor stellen die de liefde willen vieren, voor gezinnetjes met kinderen, of een kindje op komst. Voor mensen die een keer alleen op de foto willen en voor hen die honden en/of paarden hebben.

Wat trekken we aan?

Hoewel met kleding voor mij een shoot echt niet val of staat heeft het zeker invloed. Draag je een zwierige zomerjurk of juist een dik wollen vest? Hoewel de meeste mensen de voorkeur geven aan zomerkleding op foto’s, kan winterkleding juist ook een hele knusse warme sfeer geven aan foto’s. Het allerbelangrijkst is dat je iets aantrekt waar je je goed in voelt – dat is namelijk echt te zien aan de foto’s! Kies dus kleding die goed past, en waar jij je mooi in voelt, tuurlijk is het leuk om voor een fotoshoot uit te pakken en net even dat beetje extra te doen (bijvoorbeeld een mooi nieuw jurkje, professionele visagie, of een pak voor de mannen), maar als dat niet iets is wat bij jou past, is dat ook prima! Draag liever geen hele fijne blokjes of lijnpatroontjes en weet dat als je zwart gekleed gaat, dat geen probleem is maar wel details wegvallen, zoals bijvoorbeeld je mooie zwangere buik ;). Voor de rest you-do-you. Twijfel je? Stuur lekker je setjes door via whatsapp en dan kijk ik gewoon even mee.

Plus hierbij wat kleurencombi’s die top werken:Hoe bereid je je voor op een shoot?

Oké, je hebt al bedacht wat je gaat aantrekken, wat verder? Jouw voorbereidingen zijn afhankelijk van een soort fotoshoot. Als het een fotoshoot zonder kinderen is, is het iets makkelijker, omdat meestal met een extra flesje water en tussendoortje kom je al heel eind. Maar als het een fotoshoot met kinderen of dieren is, dan moet je iets grotere voorbereidingen treffen 😉. Bereid je kids altijd lekker voor op mijn komst, je hoeft verder geen eisen aan ze te stellen. Het gaat er vooral om dat ze weten dat ik kom om foto’s van ze te maken, en dat ik d’r zin aan heb!.

Wat is het handig om in de tas te doen, die je meeneemt?

Hier is de lijst met ideetjes voor gezinnen met jonge kinderen:
lievelingsknuffel van je kind/ kinderen, drinken, tussendoortje, wat lekkers, een stukje fruit, schone luier, billen doekjes, doekkies, schoon T-shirt, speen, flesje, lievelingsspeelgoed, een boekje. Je hoeft natuurlijk niet alles mee te nemen, jullie kennen jullie kind zelf het beste ;). Laat alvast los dat je kind stil moet zitten, en moet lachen. dit hoeft namelijk niet hehehe.

Én het lijstje voor gezinnen met oudere kinderen: Tieners; Bereid ze voor, en ga wat doen wat ze leuk vinden. Ik zal ze vertellen wat we verder gaan doen en wat ik mooi vind op foto’s maar ik zal ook hun vragen wat ze juist wel leuk vinden of juist niet. Voor de rest laat ik veel gebeuren en geef ik ze aanwijzingen en kijk ik hoe ze er op reageren 😉


Nog een klein lijstje voor paarden:
Zorg dat ze lekker schoon zijn. Neem wat lekkers mee ze en kies voor je paard of je de manen los of geknot wilt hebben, ik heb een fotohalster en een paraplu 😛

Invloed van het licht.

Fotograferen betekent letterlijk: schrijven met licht. Om een foto te kunnen maken, heb je dus licht nodig. Er bestaan heel veel soorten licht, met als hoofdcategorieën kunstlicht en natuurlijk licht. Onder kunstlicht vallen alle vormen van licht die kunstmatig worden opgewekt (denk aan alle soorten lampen, vuur, enz.) Ik werk tijdens fotoshoots vrijwel altijd met natuurlijk licht: het licht van de zon. En hoewel het allemaal vanuit één bron komt, bepalen de omstandigheden de sfeer voor de foto.

Ik hoor je denken, oh lekker in de zomer midden op de dag, mooie blauwe lucht en dan boek je mij en drop ik jullie ergens in de schaduw hahaha! In de zomer is het licht superfel, met harde schaduwen. Doe mij maar lekker bewolkt veel zachter en mooier licht. Ik zeg altijd in de zomer, in de ochtend of in de avond en als het bewolkt is kan het de hele dag.

Dus hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe harder het licht is en hoe lager hij staat, hoe zachter het licht zal zijn. Dat maakt ook dat in de zomer het licht om 12.00 veel harder is dan in de winter op hetzelfde tijdstip.

…en dan is er nog het gouden uur is de periode na zonsopkomst of voor zonsondergang, als de zon net boven de horizon staat. Als er in deze periode geen wolken voor de zon zitten, dan krijg je de gouden of rode gloed in je foto’s. Met of zonder wolken is het licht dan veel zachter en dat maakt een foto heel sfeervolWelke periode kiezen we?

Kenmerken per maand

Hier onder staan per maand de kenmerken genoemd. Als eerste noem ik de tijden voor zonsopkomst- en ondergang en de beste tijd om te fotograferen. We wonen in Nederland en de tijden verschillen dus behoorlijk per maand. In de zomer is de zonsopkomst heel vroeg, voor veel mensen té vroeg:) Ook is de zonsondergang laat, voor veel gezinnen met kinderen té laat. Toch blijkt in de praktijk vaak dat kinderen dit prima volhouden, als je er de rest van de dag rekening mee houdt.

Tot slot noem ik ook nog bijzonderheden. Mocht je een specifieke sfeer in gedachten hebben voor je fotoshoot, dan kan dat belangrijk zijn.

Januari/februari

Zonsopkomst op 1 januari:  8.40 uur (1 februari 8.15 uur) / Zonsondergang op 1 januari: 16.40 uur (1 februari 17.25 uur)

Beste tijd voor een fotoshoot: tussen 09.30 uur en 15.00 uur op een open locatie of midden op de dag in een bos.

Kenmerken:

 • Kans op sneeuw
 • Het kan erg donker zijn, zoek daarom vooral naar een open locatie (bijv. een heide)
 • Geen blad aan de bomen (oplossing: dennenbomen, water of riet)
 • Het licht in de winter is altijd erg mooi zacht
 • Heerlijk in laagjes gekleed

Maart

Zonsopkomst op 1 maart: 7.15 uur (en na klok verzetten rond 7.10 uur) / Zonsondergang op 1 maart: 18.15 uur (en na klok verzetten 20.00 uur)

Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 9.00 uur of 16.00 uur (na verzetten van de klok 17.30/18.00 uur)

Kenmerken:

 • Wisselvallig weer: het kan sneeuwen en het kan prachtig lenteweer zijn
 • De eerste bloesem verschijnt aan de bomen
 • Het avondlicht is waanzinnig

April

Zonsopkomst op 1 april: 7.10 uur / Zonsondergang op 1 april: 20.10 uur

Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 8.30 uur of 18.30 uur

Kenmerken:

 • Bloesembomen (afhankelijk van het weer!)
 • Het blad komt weer aan bomen

Mei

Zonsopkomst op 1 mei: 6.05 uur / Zonsondergang op 1 mei: 21.00 uur

Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 8.00 uur of 19.00 uur

Kenmerken:

 • Bloesembomen (afhankelijk van het weer!)
 • Bomen vol in het blad
 • Wilde bloemenvelden (margrieten, klaprozen, korenbloemen, enz.)
 • Opletten met muggen: Als je bij water gaat fotograferen, deet meenemen.

Juni

Zonsopkomst op 1 juni: 5.25 uur / Zonsondergang op 1 juni: 21.45 uur

Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 7.30 uur of 20.00 uur

Kenmerken:

 • Bomen vol in het blad
 • Het kan heel mooi weer zijn of juist regenen
 • Wilde bloemenvelden (margrieten, klaprozen, korenbloemen, enz.)
 • Opletten met muggen: Als je bij water gaat fotograferen, deet meenemen.

Juli

Zonsopkomst op 1 juli: 5.25 uur / Zonsondergang op 1 juli: 21.55 uur

Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 7.30 uur of 20.00 uur

Kenmerken:

 • Bomen vol in het blad
 • Het kan heel warm worden overdag
 • het licht overdag is fel en hard.
 • Opletten met muggen: Als je bij water gaat fotograferen, deet meenemen.
 • Tekenspray mee!

Augustus

Zonsopkomst op 1 augustus: 6.00 uur / Zonsondergang op 1 augustus: 21.20 uur

Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 8.00 uur of 18.45 uur

Kenmerken:

 • Bomen vol in het blad
 • De avonden zijn erg mooi en de ochtenden ook
 • Heide in bloei tweede helft augustus (als het niet te droog is geweest)
 • Opletten met muggen: Als je bij water gaat fotograferen, deet meenemen.

September

Zonsopkomst op 1 september: 6.50 uur / Zonsondergang op 1 september: 20.20 uur

Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 9.00 uur of 18.00 uur

Kenmerken:

 • Bomen vol in het blad
 • Shoots kunnen vaak de hele dag wel ingepland worden
 • Heide in bloei eerste helft september

Oktober

Zonsopkomst op 1 oktober: 7.35 uur (en na klok verzetten rond 7.30 uur) / Zonsondergang op 1 oktober: 19.10 uur (en na klok verzetten rond 17.10 uur)

Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 9.30 uur uur of 17.00 uur (na verzetten klok 15.00 uur)

Kenmerken:

 • Herfstkleuren in het bos vanaf half/eind oktober
 • Zonnige herfstdagen betekend nog altijd drassig bos hahaha

November

Zonsopkomst op 1 november: 7.30 uur / Zonsondergang op 1 november: 17.10 uur

Beste tijd voor een fotoshoot: Rond 10.00 uur of 15.00 uur

Kenmerken:

 • Herfstkleuren in het bos de eerste helft van november
 • De winter komt eraan
 • Overal komen juist de aarde tinten naar voren
 • Het licht zit tussen vrij donker en zacht
 • Op zonnige dagen is het licht minder fel dan in de zomer

December

Zonsopkomst op 1 december: 8.20 uur / Zonsondergang op 1 december: 16.30 uur

Beste tijd voor een fotoshoot: Tussen 10.00 uur of 15.00 uur

 • je hebt kans op de mooie witte ochtendvorst
 • Heerlijk in laagjes kleden
 • Dé periode van warme choco
 • De aarde tinten zijn naar voren gekomen en de naaldbomen donkergroen
 • Het licht zit tussen vrij donker en prachtig zacht (mooie open gebieden zijn top!)

Geef een reactie

Chat openen
1
Hé hoi!

Snelste manier om mij te bereiken, is even appen :D
%d bloggers liken dit: